8 Ocak 2011 Cumartesi

Yeni Kardeş

Gönderen Ezine DEMİRTAŞ zaman: 03:50
Yeni bir kardeşin olması çocuklarda ne tür değişikliklere neden olur? Anne babalar çocukları yeni kardeşe nasıl hazırlamalıdırlar?
Annenin ikinci çocuğuna hamile olması yani çocuğun bir kardeşinin olacak olması çocukta kıskançlık duygularına neden olur. Kıskançlık kardeşle başlar. Uzmanlar özellikle 3-8 yaşları arasında daha yoğun kıskançlıkların yaşandığını söylüyorlar. Küçük bir çocuk için yeni kardeşinin olması artık anne ve babasının onunla ilgilenmeyeceği, onu sevmeyeceği anlamına gelir. Ona göre artık onunla ilgilenmeyecekler, yeni oyuncaklar hep ona alınacak ve kendi oyuncaklarını da başka birisi alacak anlamına geliyor. Bütün bunlarla birlikte kıskançlık ortaya çıkıyor. Çocuklar küçük kardeşlerini kıskandıklarını açıkça ortaya koyarlar. Onu istemediğini, sevmediğini ve evden gitmesini isterler. İştahta azalmalar olur. Kardeşleri gibi davranmaya başlarlar. Kendileri de bebek gibi olurlarsa anne ve babanın onunla ilgileneceğini düşünürler ve bebeksi davranışlar sergilerler. Kardeşi ağladığı zaman oda ağlar, mama ister, bebeksi konuşmalar yapar, altını ıslatabilir, yemek yerken annesinin yedirmesini isteyebilir. Huzursuz, öfkeli ve saldırgan davranışlar, evden ayrılma ve okula gitmek istememe sorunları bu dönemde sıklıkla yaşanır. Bütün bunlar kaybettiğinin düşündüğü ilgiyi tekrar kazanmak için yapılır. Bazı çocuklarda kardeşe aşırı bağlılık gelişebilir. Aşırı kıskançlık durumlarında ise bebeğe zarar vermek isteyebilirler. Saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Kendi oyuncaklarına zarar vermeye başlarlar. Bazen aşırı ilgi göstererek kıskançlıklarını bastırmaya çalışırlar. Bu ilgi oldukça fazladır ve artık anne ve babayı uyarmaya başlayabilirler. Kardeşini kıskanan çocuklar üzüntü, öfke, intikam alma ile sevgi, koruma duyguları arasında çatışma yaşarlar.
Aileler kıskançlığı engellemek için öncelikle bu sürecin normal bir süreç olduğunu bilmelidirler. Çocuğu bu tür duygularından ve düşüncelerinden dolayı asla suçlamamalı, yargılamamalı ve cezalandırmamalıdır. Aile doğumdan önce bir kardeşi olacağını çocukla paylaşmalıdır. Aile bebek için hazırlık yaparken mutlaka çocuğunda fikrini almalıdır. Bebeğin odasının, kıyafetlerinin seçiminde, eşyaların alımında ve yerleştirilmesinde mutlaka çocuğunda etkin katılması sağlanmalıdır. Bebeğin adı konusunda da çocuğun fikri alınabilir. Çocuğun evdeki düzeni çok fazla değiştirilmemelidir. Aile çocuğa karşı duygularının kardeşi olunca değişmeyeceğini çocuğa anlatmalıdır. Anne hamilelik, doğum ve sonrada bebeğin bakımıyla daha fazla meşgul olacağından ailede başka bir kişi mesela baba, doğumdan önce çocuğun yaşamsal rutinlerini üstlenmelidir. Çocuğa bebeğin daha çok küçük olduğu ve henüz kendi gereksinimlerini karşılayamadığı anlatılmalıdır. Çocuk bebeğe zarar veriyorsa, aşırı tepki göstermeden çocuğa net ama sert olmayan bir uyarıda bulunulmalıdır. Yeterince net sınır koyamayan veya büyük çocuğuna karşı suçluluk hisseden ebeveynler bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Aynı zamanda kardeşi doğduktan sonra çocuğa “artık sen büyüdün ablasın ya da abisin” gibi cümleler kurulmamalı onunda hala bir çocuk olduğu unutulmamalıdır. Anne baba bebeğe karşı şiddet ya da tehlikeli bir durum olmadığı sürece onların arasına girmemeli ve kardeşleri birbirlerine yakınlaştıracak ortamlar oluşturmalıdırlar. Anne ve baba yeni kardeşe övgü dolu cümleler kurmamalı ayrıca çocuklar arasında ayrımcı cümleler kullanmamalıdır. Çocuğun durumu olması gerekenden daha kötüyse, aşırı kıskançlık varsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Onların kardeş oldukları asla unutulmamalıdır.






0 yorum:

Yorum Gönder

 

Adam Olacak Umutlar Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez