8 Ocak 2011 Cumartesi

Boşanma ve Çocuk

Gönderen Ezine DEMİRTAŞ zaman: 03:41
Boşanma çocuğa nasıl anlatılmalıdır? Boşanma çocukları nasıl etkiler?

Çiftler çeşitli nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verirler. Çiftlerin bu kararı almaları kolay olmamıştır. Asıl zor olan durum bu durumun çocuğa anlatılması ve yeni hayata uyum sağlayabilmektir. Anne babanın ayrılmasında en zor günleri ve acıyı şüphesiz küçük çocuk yaşayacaktır. Çocuğun boşanmayı algılaması yaşına göre değişir. Çocuk için ilk olarak boşanma anne babasını kaybetmek anlamına gelir. Annesi anne olmaktan babası baba olmaktan istifa ediyor gibi algılarlar. Boşanmada bir başka şey ise çocuğun kendini suçlaması olabilir. “benim yüzümden ayrılıyorlar” gibi düşünebilirler. Çocuk suçluluk duygusu yaşayabiliyor.
Boşanmaya karşı verilen tepki her zaman farklı olabilir. Bu çocuğun ve ailenin yaşadıklarına göre değişir. Ayrıca anne babanın boşanma şekli, çocuğun boşanmaya nasıl hazırlandığı çok önemlidir. Ama her durumda boşanmayı bu şekilde algılayan çocuk boşanmayı kolay kolay kabul edemez. Asla çocuğun anne babasının boşanmasından mutlu olacağı ya da zorluk yaşamayacağı düşünülmemelidir.
Çocuk boşanmadan anne babasının sorumlu tutar ve onları suçlayabilir ve öfkelenebilir. Agresyon (saldırganlık), uyku bozuklukları, okul başarısında düşme, yeme problemleri ya da daha küçük çocuklarda regresyon (parmak emme, altını ıslatma gibi geri dönük hareketler) ve korku gibi tepkiler görülebilir. Çocukların boşanmada olumsuz etkilenmesini engellemek mümkün değildir. Bazı ailelerde özellikle aile içi şiddetin olduğu durumlarda uzmanlar anne babanın ayrılmasını daha sağlıklı bir karar olarak görüyorlar. Boşanma sürecinin olumsuzlukları engellenemez. Ancak en aza indirilebilir. Bunun için anne ve babanın çocuğu boşanmaya hazırlamaları gerekiyor. Boşanmanın ne olduğu, çocuğun annesinin hep onun annesi olacağı ya da babasının onun hep babası olacağı anlatılmalıdır. Anne ya da babasının onu terk etmediğini çocuk anlamalıdır. Bütün bunlar için uzmanlardan yardım alınabilir.

Kaynak: Çocuk Psikolojisi ve Gelişimi Uzmanı, Oyun ve Filial Terapist; Pedagog Psk. Dan. Sevil Yavuz Gümüş

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Adam Olacak Umutlar Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez